Medisch secretaresse en Doktersassistent

Medisch secretaresse en Doktersassistent
Arts-assistenten zijn mensen die artsen helpen. Dit kan op de algemene afdeling of de algemene afdeling, maar ook op de GGD of medische experts in het ziekenhuis. Bijstand is een breed begrip. Als u aanvullende geneeskunde of medische hulp overweegt, moet u een opleiding volgen om doktersassistent te worden; als u echter meer administratieve bijstand wilt verlenen, is deze geschikt voor opleiding tot medisch secretaris. In de dagelijkse praktijk overlappen de taken van de twee functies elkaar. Arts-assistenten moeten niet worden verward met arts-assistenten (nu AIOS / ANIOS genoemd). Een arts-assistent is een basisarts.


De assistent is het eerste aanspreekpunt in de Nederlandse praktijk. Deze taken omvatten: het maken van afspraken, classificeren, beheren van patiëntendossiers, het verstrekken van medische informatie aan patiënten en het uitvoeren van verschillende kleinere operaties zoals het uitvoeren van injecties, ECG-metingen, Doppler-onderzoeken, het uitvoeren van culturen, oorsprays, wondverzorging, hechtingen en hechtingen , Maak cervicale uitstrijkjes, voer urine-analyse en bloeddrukcontrole uit onder toezicht van een arts.

Hiervoor is een MBO-4 opleiding nodig, die doorgaans 4 jaar duurt, en vervolgens met succes gespecialiseerde VMBO (voorheen MAVO-4) opleiding afronden. Na een vervolgstudie kan de doktersassistente worden overgeplaatst naar de functie van praktijkondersteuner, die zich op HBO-niveau bevindt en veel taken van de arts kan overnemen.

In België is de opleiding tot arts-assistent niet goed begrepen. Blijkbaar staan ​​er ook Nederlandse taalcursussen op de Belgische website, die in het dagonderwijs worden gegeven, maar in het privéonderwijs vaker via schriftelijke cursussen. Daarom is dit meestal het beroep van medisch secretaris.

Medisch secretaresse?

Een medisch secretaris (ook wel medisch secretaresse genoemd) is een persoon die administratief, organisatorisch en secretarieel werk verricht in een medische omgeving (zoals een ziekenhuis, verpleeghuis of gezondheidscentrum). Als medisch secretaris ben je het aanspreekpunt tussen patiënten en medisch experts. Deze rol is in wezen bijna dezelfde als de vaste secretaris. Het belangrijkste verschil is de werkomgeving.

Wat doet de medische secretaris?


Als medisch secretaris moet u hulptaken uitvoeren voor artsen op administratief, organisatorisch en secretarieel gebied. Deze taken zijn meestal als volgt: beheer het schema van de arts om afspraken met de patiënt te maken en noteer afspraken om de patiënt te informeren, instrueer hen om de tijd voor, tijdens en na de behandeling en / of onderzoek te plannen en voor te bereiden om de naleving van de overeenkomst te controleren Voor het opstellen en verzenden van (patiënt) rapporten zijn enquête- en foto-aanwijzingsbrieven, memo's, onderzoeksrapporten en andere documenten nodig om facturen te verwerken en het aanmaken en onderhouden van patiëntendossiers voor het uitvoeren van interne en externe medische transactiebeoordelingen urgentie om documenten te verkrijgen. Boek binnen enkele minuten vergaderruimten en faciliteiten


Waar werkt de medische secretaris?

De medisch secretaris kan werken in medische instellingen zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, gezondheidscentra, huisartspraktijken en arbodiensten. Collega's die met hen te maken hebben, zijn huisartsen, verpleegkundigen, doktersassistenten, praktijkassistenten, medisch adviseurs, cardiologen, oncologen, gynaecologen, urologen en andere artsen.

Hoe word je medisch secretaresse?

In de meeste gevallen moet u de MBO-opleiding volgen om medisch secretaris te worden. Het meest voor de hand liggende is de cursus medische secretaresse. De onderwerpen die hier worden besproken zijn onder meer: Anatomie (structuur van het menselijk lichaam) Fysiologie (menselijke gezondheidsfunctie) Pathologie (pathologische functie van het menselijk lichaam)

Medische administratie en organisatie Zorgvuldig geschreven professionele brieven Gezondheidsrecht Communicatie (Nederlands en Engels) U kunt ook als medisch secretaris optreden als u een opleiding heeft gekregen van de secretaris-generaal. Voorbeelden van een dergelijke training zijn: Secretaris (MBO) Directiesecretaresse / Management Assistant (MBO)

In dit geval moet u mogelijk nog medische kennis aanvullen door middel van cursussen. De belangrijkste inhoud hier is dat u bekend bent met de huidige medische terminologie. Een voorbeeld is de cursus medische terminologie, die wordt verzorgd door verschillende particuliere onderwijsinstellingen. Er zijn ook academische ziekenhuizen die deze cursus aanbieden.




Is de functie van administratief medewerker geschikt voor jou? Check dan de vacature op onze website. We zijn altijd op zoek naar verschillende executives. als volgt.

administratief bediende