Administratief manager


De administratief manager is verantwoordelijk voor het toezicht op de ondersteunende activiteiten van het bedrijf of de organisatie. Deze persoon, ook wel officemanager genoemd, is degene die de afdeling of het bedrijf soepel laat draaien. De persoon in deze functie kan managementondersteuning bieden voor een specifieke afdeling of afdeling of het hele bedrijf. Hij of zij kan ook toezicht houden op andere administratieve medewerkers op kantoor. De krachtigste administratieve manager heeft de gedetailleerde oriëntatie om alle dagelijkse activiteiten van het bedrijf te volgen, evenals sterke analytische vaardigheden en het vermogen om met veel verschillende soorten mensen samen te werken.

Vaardigheden

De persoon die in deze functie werkt, moet veel aandacht besteden aan details, wat tot uiting komt in zijn of haar rapportage aan de supervisor en het tegelijkertijd beheren van meerdere planningen. Degenen in toezichthoudende rollen moeten in staat zijn om de teams van andere mensen effectief te leiden en de juiste beslissingen te nemen om te bepalen of de handelwijze in overeenstemming is met het bedrijfsbeleid. Bovendien moet iedereen die in deze functie werkt goed met anderen kunnen opschieten, omdat hij of zij te maken kan hebben met junior medewerkers en klanten. Hij of zij moet ook in staat zijn om informatie te analyseren en beslissingen te nemen op basis van zijn of haar analyse, omdat administratieve managers meestal hulp nodig hebben bij het budgetteren of het schrijven van rapporten over de prestaties van medewerkers.

Plichten en verantwoordelijkheden

Op een willekeurige dag kan de administratief manager algemene administratieve taken uitvoeren, waaronder communicatie, archivering, planning en gegevensinvoer, maar hij of zij zal ook helpen bij het onderhoud van de faciliteiten en de telefonische dekking indien nodig. Zijn of haar analytische en organisatorische vaardigheden zullen een rol spelen bij de implementatie, het onderhoud en het beheer van het besturingssysteem van het bedrijf. Dit omvat het beheren van budgetten voor kantoorbenodigdheden, het gebruik van databasesystemen en ervoor zorgen dat beschadigde kantoorapparatuur wordt gerepareerd of vervangen. Soms is de persoon in deze functie voor een andere persoon in de organisatie: hij of zij kan bijvoorbeeld de planning en e-mail van de supervisor beheren.

Toezichthoudende rol

Een administratief manager die in een groot bedrijf werkt, kan toezicht houden op een team van administratief personeel. In dit geval stelt hij of zij een planning op voor het kantoor, wijst taken toe aan mensen en zorgt ervoor dat deze correct worden uitgevoerd. Bij bijzondere projecten is de administratief verantwoordelijke degene die deze in stappen opdeelt en de mensen in het project op koers houdt. Hij of zij moet ook personeelsbeoordelingen uitvoeren en training of disciplinaire maatregelen voorzien voor degenen die slecht presteren.

Human Resources en andere specialiteiten

In sommige bedrijven kan de administratief manager ook de rol van human resources op zich nemen in verschillende personeelsgerelateerde taken. Dit omvat het opstellen van contracten, het verwerken van de salarisadministratie en het werven en opleiden van medewerkers. In organisaties met weinig administratieve managers is elke organisatie meestal verantwoordelijk voor een specifiek vakgebied of beroep. Een uitvoerend kantoor kan bijvoorbeeld een manager inhuren om de schema's van alle superieuren bij te houden, een andere om toezicht te houden op de salarisadministratie en een andere om toezicht te houden op het dagelijkse werk van de IT-afdeling.