Verschil tussen secretaris en secretaresse

 

Is de vrouwelijke secretaresse hetzelfde als de secretaresse?

Nee, de secretaresse is geen vrouwelijke secretaresse.

Een vrouw die als bibliothecaris fungeert, kan ook een bibliothecaris worden genoemd, maar een vrouw die als secretaresse dient, is geen secretaresse. De functie van een secretaresse is anders dan die van een secretaresse, dus de twee woorden zijn niet uitwisselbaar.

Van Dale (2005) noemde de secretaresse de eerste betekenis van 'persoon die verantwoordelijk is voor beheer, archieven, persoonlijke of institutionele communicatie'. De secretaresse kan een man of een vrouw zijn, hoewel een man zelden een secretaresse wordt genoemd; hij wordt meestal een 'administratieve assistent' of een 'persoonlijke assistent' genoemd. Van Dale noemt nog secretaresse in de zin van "vrouwelijke secretaresse", maar deze betekenis is achterhaald.

Volgens Van Dell is de secretaris onder meer "een lid van een organisatie of bestuur dat verantwoordelijk is voor het voeren of aansturen van communicatie, het maken van notulen, enz."; de secretaris van het gemeentelijk feestcomité is bijvoorbeeld de persoon in verantwoordelijk voor alle ambtenaren in een gemeente. Hoewel mensen vaak aan een man denken als ze het woord secretaresse horen, kan een secretaresse gemakkelijk een vrouw worden. Overigens lijkt het vaak in context om naar een man of een vrouw te verwijzen, bijvoorbeeld bij naam of vermelding van hem of haar.