Gemiddeld startersloon master

 Heb je net je diploma verzilverd of verruil je bureaus voor 'het echte leven' op de arbeidsmarkt? Dan ben je misschien benieuwd hoeveel geld je kunt verdienen na het vinden van je eerste baan.

Diploma: 500 Euro verschil

Als we het gemiddelde startsalaris voor elk opleidingsniveau afzonderlijk bekijken, is het duidelijk dat een deel van de discipline in je schoolleven nog steeds de moeite waard is. Uit een enquête onder ruim 42.000 respondenten bleek dat het behalen van een diploma vanaf het begin een verschil in totaal maandinkomen van zo'n 500 euro kan betekenen.

Volgens onze laatste gegevens van het Salariskompas hebben degenen zonder hoger diploma volgens een enquête onder 42.739 voltijdse bedienden in Vlaanderen een gemiddeld startsalaris van 2.126 euro. Degenen met een professioneel bachelordiploma ontvangen 2.290 euro per maand, terwijl degenen met een academische bachelor 2.364 euro ontvangen. Aan de andere kant was het gemiddelde maandinkomen van meesters vanaf het begin 2.609 euro.


Over jou

Wat is je huidige baan?

functietitel

bedrijf (optioneel)

startdatum

opslaan

Deze vraag overslaan

Ik wil mijn cv aanpassen

Industrie gerelateerd

Ook de afdeling waar je terecht kwam speelde een rol. Als je veel geld wilt verdienen maar geen hoger diploma hebt, kun je het beste een baan in de chemische of farmaceutische industrie zoeken. Als beginner is je gemiddelde maandinkomen 2.838 euro. Houd er rekening mee dat je in ploegen en onregelmatige werktijden kunt werken. Professionele bachelors presteren het best op het gebied van energie en milieu, en hun eerste salaris is ongeveer 2.522 euro.


Als je een academische bachelor hebt, kun je het beste geen ervaring hebben op het gebied van onderwijs, training of wetenschappelijk onderzoek. Het gemiddelde startsalaris is daar 2.896 euro. De meester die de rekening wil betalen, kan het beste een baan in de gezondheidszorg vinden. Het standaard startsalaris is minimaal 3.010 euro.

Het inkomen van beginners zonder retail- en groothandelsdiploma ziet er minder optimistisch uit. Hun gemiddelde salaris in deze branche is 1.864 euro, dat is bijna 1.000 euro lager dan dat in de chemische industrie. Met 2.240 euro verdienen mensen met een masterdiploma het minste inkomen in media, marketing en communicatie. Voor een beginner in een ander zwembad zit er maar één ding op: onderhandelen! Want zelfs als je een strategische dialoog voert, kun je extra beloningen uit het vuur halen.


Zo onderhandel je

HR-dienstverlener SD Worx' consultantbeloning Wout Dejaeghere gaf 7 tips om als beginner over je salaris te onderhandelen...


Laat u eerst weten wat het huidige salaris is van het profiel waarop u solliciteert. Je kunt startsalarissen voor masters en bachelors vinden in sommige bronnen, of je kunt je specifieke diploma vinden. Op deze manier kunt u vertrouwd raken met "competitief salaris".

Durf te vragen. Heeft het bedrijf een algemeen loonbeleid? Gebruiken ze vaste verhoudingen die niet afwijken? Of is er een link naar de beoordeling van de salarisvork? Ook werkgevers moeten vanaf het begin duidelijk zijn.

Hetzelfde geldt voor vakanties. De regeling verschilt van werkgever tot werkgever. Niet in elk bedrijf krijg je naast het wettelijk minimum van 20 dagen extra wettelijke vakantiedagen. Aan de andere kant werken sommige werkgevers meer uren per week, 38 of 40 uur, wat kan resulteren in extra ADV-dagen. Houd er rekening mee dat het salarispakket ook niet-financiële componenten bevat. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid, mobiliteit en flexibiliteit van het bedrijf om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen werken. Vraag in je salarisgesprek of er na de instroomperiode ruimte is om thuis te werken en hoeveel dagen per maand.

Denk ook aan je groeimogelijkheden. De beginners van vandaag denken aan problemen op de langere termijn. Het is daarom heel verstandig om te zoeken naar mogelijkheden.