Hoeveel verdient een spoedarts

 Het inkomen van artsen is een hot item. In de media hangt soms het stigma van het jaarsalaris van gespecialiseerde artsen, en sommige artsen vinden zelf dat hun salaris niet hoog is. Wat is het werkelijke inkomen van de arts en waar hangt het van af?

adverteren

Hoeveel geld u als arts in de toekomst kunt verdienen, hangt af van verschillende factoren, zoals functie en beroep. Zo ziet de loonlijst van een opgeleide arts (anios) er niet anders uit dan de loonlijst van een medisch professional. Zo kan het inkomen van een tot deskundige opgeleide assistent (aios) ook anders zijn. Arts in Spe geeft een overzicht van het inkomen van de huidige arts.

Anioss en artsen en onderzoekers

Sommige pas afgestudeerde artsen hebben eerst een tijd als arts gewerkt en hebben niet de opleiding tot expert (anios) genoten. Als arts kun je op verschillende afdelingen van het ziekenhuis werken of je kunt buiten het ziekenhuis werken. Dat kan hard nodig zijn – er moet brood op tafel – maar het is ook een goed moment om na de stage uit te zoeken welke major het beste bij je past. Door op verschillende afdelingen als assistent op te treden, krijg je een goed beeld van de praktijk. Het kan ook de kansen vergroten om de opleidingspositie te vinden die je nodig hebt in het door jou gekozen beroep.

Andere pas afgestudeerde artsen kiezen ervoor om wetenschappelijk onderzoek te doen en te promoveren. Bij de opleiding tot medisch expert lijkt er steeds meer aandacht te komen voor het doctoraat. Vergeleken met het inkomen van artsen en onderzoekers is het inkomen van opgeleide onderzoekers (oio) niet veel.

Populaire opleidingen zijn Tropische Geneeskunde en International Health (Tropical Doctor). De standaardvakken zijn chirurgie, kindergeneeskunde of verloskunde en gynaecologie. Tijdens deze onderdelen verdienen de stagiaires inkomen volgens de cao van het Nederlandse ziekenhuis waar ze nu werken. De lonen in het "buitenlandse" deel lopen sterk uiteen. En omdat de opleiding niet door de overheid wordt bekostigd, betalen bewoners voor de opleiding: zo'n 6.200 euro.

Profielen van betaalde medische experts en artsen

Na het voltooien van de permanente educatie hangt het inkomen van de arts voor een groot deel af van de keuze voor een loopbaan in loondienst of het zijn van een onafhankelijke deskundige. Het inkomen van zelfstandige experts is meestal onbekend en kan heel verschillend zijn. De maandsalarissen van artsen in loondienst zijn algemeen bekend omdat ze zijn vastgelegd in verschillende cao's.