Assistent dokter


Past dit beroep bij jou?

Als doktersassistente heb je een breed scala aan beroepen. Je voert veel verschillende taken uit. Zo ontvang je patiënten in de praktijk. Ook help je artsen bij het onderzoeken van patiënten. Soms voert u zelf medische handelingen uit. Bijvoorbeeld een vingerprik, bloeddrukmeting of oorspuit. U kunt ook afspraken bijhouden en beheren.

Als doktersassistente hoef je niet altijd voor een dokter te werken. Je kunt ook werken in een verpleeghuis, arbodienst of polikliniek van een ziekenhuis.

Hoe is de opleiding?

De opleiding tot arts-assistent kan worden gegeven als BBL- of BOL-opleiding. Kies je voor een BBL-opleiding voor 2-3 jaar niveau 4 cursussen en oefeningen? Dan breng je ongeveer 20% van je tijd op school door. De rest van de tijd werk je in het leerbedrijf. Kies je voor een BOL-opleiding? Dan breng je ongeveer 60% van je tijd op school door. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op.

 Je leert hoe je klachten van patiënten kunt verhelderen. Omdat ze soms niet volledig kunnen zeggen wat hen dwarszit. We maken ons ook grote zorgen over de manier waarop u patiënten informeert. Zo kun je op een vriendelijke manier je klanten adviseren. Ook leer je eenvoudige medische handelingen uit te voeren. Veilig, schoon en milieuvriendelijk werken is erg belangrijk. Ook de planning en coördinatie van activiteiten kwamen aan de orde.

 Kies je voor een BOL-opleiding? Dan loop je in het eerste jaar stage bij verschillende instellingen.

Kies je voor een BBL-opleiding? Dan werk je voor je eigen werkgever.

Aan het begin van de opleiding is je werktijd dus minimaal 16 uur (betaald of onbetaald).

De training wordt volledig afgestemd op jouw situatie en werkervaring.

Wat heb je geleerd tijdens de opleiding?

Accepteer de patiënt

Patiënten informeren en advies geven

Benoeming en beheer

Help dokter controleren

Voer eenvoudige medische procedures uit

Veilig, schoon en milieuvriendelijk werken