Hoeveel verdien je als administratief medewerker


Salaris en starter: onderhandelen over je startsalaris, etc.

Je hebt je studie afgerond en bent volledig voorbereid om de arbeidsmarkt te betreden. Het echte werkleven kan nu beginnen. Maar wat verdienen uuuhm beginners eigenlijk? Wat is dan het startsalaris? 


Geef je startsalaris aan

Je raadt het goed. Het salaris dat je krijgt is afhankelijk van de branche waarin je gaat werken. En je opleidingsniveau! Een afgestudeerde arts verdient bijvoorbeeld meer dan een beginner die als administratief medewerker werkt. Dat neemt niet weg dat het allemaal heel goede banen zijn.


Als je over je salaris wilt onderhandelen, kun je het beste salarisinstructies hebben. U kunt dit op verschillende manieren doen:

Bekijk vacatures

Vraag uw regio

Online salarisgids/kompas

Eerdere applicatie-ervaring

Bekijk onze salarisstatistieken

Startsalaris per opleidingsniveau en afdeling

Wanneer je voor het eerst de arbeidsmarkt betreedt, is je inkomen afhankelijk van je opleidingsniveau en de branche waarin je gaat werken.

Het startsalaris voor mbo-studenten ligt gemiddeld tussen de 1.500 en 1.800 euro per maand. 

Op mbo-niveau is er weinig verschil in loon per afdeling.

Wat is het gemiddelde inkomen van beginnende studenten?

HBO-studenten verdienen in hun eerste baan doorgaans tussen de 1.800 en 2.500 euro per maand. In de economische sector ligt het gemiddelde niveau doorgaans hoger dan in de technische of juridische sector en ligt het gemiddelde bruto maandinkomen tussen 2.300 en 2.500 euro en tussen 1.800 en 2.200 euro.

 

Wat is het gemiddelde inkomen van eerstejaars?

Het gemiddelde startsalaris voor universitair afgestudeerden is minimaal 2.200 euro en het maximale maandsalaris is 2.800 euro. Ook uw inkomen in de juridische en economische sector (2.500-2.800 euro) is doorgaans hoger dan in de technische sector (2.200-2.500 euro).

Pas op! Deze gemiddelden zijn slechts een indicatie. Het genoemde bedrag kan ook per bedrijf en persoon verschillen.

Zo voer je je eerste salarisonderhandeling

Onderhandelen over je eerste salaris? Opwindend! Het is niet nodig om je onzeker te voelen, want je hebt een goede onderhandelingspositie, zelfs als je preventief bent. Een goede start is zeer waardevol voor het bedrijf! Als beginner is het vooral belangrijk om je eigen waarde te begrijpen.

Zorg dat je goed voorbereid bent op salarisonderhandelingen. Ja, doe je huiswerk, presenteer goede argumenten en wees niet bang om te onderhandelen! Alleen als je voor jezelf opkomt, kom je zelfverzekerd over, toch?

Bedenk dat er in de toekomst altijd een salarisverhoging komt, want dit is het startsalaris. Nee... Na het gesprek wil je ook nog eens langs kunnen gaan bij je toekomstige werkgever. Dus wees zelfverzekerd, maar wees nederig!