Wat is een administratief medewerker

Administratief medewerkers houden zich bezig met administratief werk en andere ondersteunende werkzaamheden. Het begrip administratief medewerkster is een verzamelnaam voor drie deelfuncties. Dit zijn: secretariaatsmedewerkers, receptionisten en administratief personeel. Welke taken de administratief medewerker uitvoert, is afhankelijk van de organisatie. Bijvoorbeeld of er een strikt onderscheid is tussen receptionisten en secretariaatsmedewerkers, dat verschilt ook per organisatie.

Verantwoordelijkheden van administratief medewerkers

De volgende taken vallen doorgaans onder de verantwoordelijkheden van administratief personeel:

Bellen

Boekingsdocumenten controleren en ordenen

Toewijzing afhandelen

Agenda beheren

Formulieren invullen met betrekking tot declaraties, bestellingen en ziekteverzuimmeldingen

Registreer en ontvang bezoekers en/of klanten

Invoer van managementgegevens in automatiseringssysteem

Functioneel voordeel:

Veelzijdigheid: Zoals we net vermeldden, kun je in sommige organisaties meerdere functies vervullen als administratief medewerker. Dit maakt het werk dat je doet veelzijdig en je zult je niet snel vervelen.

Persoonlijk contact: Je hebt veel contact met mensen. Als u bijvoorbeeld de functie van receptioniste vervult, krijgt u te maken met een groot aantal bezoekers. Maar als secretaresse heb je elke dag te maken met verschillende medewerkers.

Vriend: Als je een receptioniste bent, is het belangrijk om vriendelijk te zijn. Dit geldt voor telefoongesprekken en bezoekers die binnenlopen.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Resultaatgericht: Als administratief medewerker moet je streven naar het beste resultaat. Dit voorkomt fouten.

Nauwkeurigheid: als u deze functie voltooit, gaat u niet fout. Het gaat daarbij vooral om het invoeren en invullen van gegevens en formulieren.

Klantgericht: Je hebt veel contact met mensen. Daarom is klantgerichtheid belangrijk.

Organisatie: Het belangrijkste is dat je je werk goed organiseert. U kunt meerdere formulieren gebruiken. Daarom is het belangrijk om het overzicht niet te verliezen om fouten te voorkomen.

Welke vakken kun je volgen?

Bedrijven en organisaties willen in de meeste gevallen een mbo-diploma halen. Let op: Er zijn veel bedrijven die hogere eisen stellen aan diploma's.